Admin/ septembrie 7, 2019

Guvernul României sabotează prezența la vot a românilor din Diaspora

În chestiunea apariției în spațiul public a „Proiectului de Ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 660/2017 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă între Ministerul Finanţelor Publice/organul fiscal central şi persoanele fizice, persoanele juridice şi alte entități fără personalitate juridică”[1], poziția semnatarilor este următoarea:

  1. Prin alegerea de a lansa această discuție în public într-un moment cu totul neadecvat, s-a creat suspiciunea rezonabilă că Guvernul sabotează prezența la vot a acelor români din străinătate care ar dori să se înscrie în platformawww.votstrainatate.ro, înscriere necesară în vederea deschiderii unor noi secții de votare, cât și pentru votul prin corespondență. Reamintim că grupurile civice fac eforturi consistente, în exclusivitate prin voluntariat, pentru a face cunoscut în străinătatesite-ul www.votstrainatate.ro și pentru a explica publicului interesat mecanismele înregistrării în această platformă, creată în luna iulie de Autoritatea Electorală Permanentă. În aceste ultime zile numărul celor înscriși a depășit 44.000, iar rata zilnică de înscriere a fost mult accelerată în ultimele zile. Or, în lipsa unei promovări adecvate și clare din partea AEP/MAE, în media tradițională, a procedurii de înscriere în propria platformă online, lansarea unui astfel de proiect în contextul actual nu face decât să hrănească și mai mult neîncrederea alegătorilor în procesul electoral.
  2. Înregistrările în platformawww.votstrainatate.ro sunt protejate prin aplicarea GDPR, expresie a Regulamentul UE 2016/679 pe care România l-a adoptat. Acesta prevede ca datele cu caracter privat colectate de o entitate să fie folosite doar în scopul declarat anterior colectării. Astfel, sub sancțiunea legii, datele colectate pe www.votstrainatate.ro pot fi folosite doar de AEP și numai pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2019. Grupurile și asociațiile civice vor semnala eventualele ilegalități ale Instituțiilor românești împotriva românilor din străinătate, dacă va rezulta după alegeri că datelor lor personale vor fi fost folosite pentru alte scopuri decât cele asumate de AEP, urmând ca cetățenii lezați să poată acționa legal împotriva eventualelor abuzuri.

De altfel, ca demonstrație a faptului că actualul Guvern dorește prin acest proiect să descurajeze votul românilor din străinătate, reamintim următoarele:

Cutuma îndeplinirii obligațiilor fiscale doar în țara în care cetățeanul este rezident reprezintă o realitate demult prezentă și bine consolidată în toate țările din Europa, și care există și pentru România de la aderarea la UE. Aceasta presupune „convenția de evitare a dublei impozitări” ce prevede că cetățenii Uniunii Europene nu pot fi taxați de două ori pentru același venit.

Pe de altă parte, „crearea conexiunilor la sistemele informatice între AgenţiaNaţională de Administrare Fiscală şi oficiile consulare sau ambasadele României”, în vederea stabilirii  calității de rezident în România sau în afara ei (în raport cu perioada de referință de 183 de zile), reprezintă un proces administrativ cu totul paralel față de procedura de înființare a secțiilor de votare din diaspora respectiv a procedurii votării prin corespondență, și cu care nu are nicio afiliere.

6 septembrie 2019

Grupurile civice semnatare:

#activAG Pitești (membră a platformei civice Contract România)
Acțiunea Civică Galați
Asociația Aradul Civic (membră a platformei civice Contract România)
Asociația Platforma România 100
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (membră a platformei civice Contract România)
Asociația Platforma Oradea Civică 2017 (membră a platformei civice Contract România)
Canada Save Roșia
Corupția Ucide
Diaspora Milano
Geeks For Democracy
Mișcarea Civică Diaspora Austria
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (membră a platformei civice Contract România)
#REZISTENȚA
Rezist Bilbao
Rezist Budapesta
Rezist Constanța
Rezist Galați
Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România
Rezist Milano (membră a platformei civice Contract România)
Reset (membră a platformei civice Contract România)
#rezistam si la Paris, Franța
Rezist WMW
Rezistenta din Diaspora
Români în Basel
Umbrela Anticorupție Cluj
Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membră a platformei civice Contract România)
Voluntari în Europa (membră a platformei civice Contract România)
Votăm în Kent
Grupul Civic Madrid Ro

Foto: Internet
Share this Post