Admin/ septembrie 26, 2019

Președintele viitoarei Comisii Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Parlamentului European, David Sassoli, au avut o discuție legată de situația generată de avizul negativ al Comisiei juridice din PE privind desemnarea Rovanei Plumb și a lui Torcsanyi Laszlo în posturile de comisari europeni.

”Președintele-ales von der Leyen și președintele Sassoli au ținut legătura. Ca pas următor, așteptăm acum o scrisoare a președintelui Parlamentului  European, care conține deciziile Parlamentului European. De asemenea, ar trebui să conțină recomnandările Comisiei JURI pentru ambii candidați, în concordanță cu regulile procedurale ale PE”, a declarat un puurtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia JURI a PE nu le-a dat undă verde joi celor doi candidaţi la posturi de comisari europeni ai României, Rovana Plumb, şi Ungariei, Laszlo Torcsanyi, să participe la următoarea etapă a procedurii de audiere, care urma să aibă loc săptămâna viitoare, din cauza unor conflicte de interese.

Comisia Juridică a decis joi, cu unanimitate de voturi, să transmită Comisiei Europene o scrisoare prin care să o informeze că Rovana Plumb nu poate ocupa postul de comisar din cauza conflictului de interese în care aceasta se află în urma contractării împrumutului de 800.000 de lei, bani pe care i-a donat partidului în campania pentru europarlamentare.

”Va fi trimisă din partea JURI o scrisoare Comisiei Europene prin care va fi informată că există un conflict de interese cu privire la împrumutul de 800.000 RON de la doamna Elena Loghin. Din acest motiv doamna Rovana Plumb nu își poate asuma funcția de comisar european”, au explicat surse europene pentru G4Media.ro. Decizia a fost luată cu 20 de voturi, adică unanimitate.

Potrivit surselor citate, Parlamentul European îi va cere președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să vină cu o soluție în acest caz, având în vedere că situația reprezintă o premieră.

Rovana Plumb, propusă de Viorica Dăncilă pentru postul de comisar european, a fost respinsă joi la audierile din comisia juridică a Parlamentului European. În favoarea Rovanei Plumb s-au exprimat la vot doar 6 membri, iar 15 au votat împotriva candidaturii sale. Alți doi europarlamentari s-au abținut la vot.

Foto: Ursula von der Leyen/ Facebook
Sursa: G4Media.ro
Share this Post