24 martie 2019, Primăria Pitești

S-a aprobat bugetul municipiului Pitești!

©Traian Paparete

Bugetul Piteștiului pe 2019 a fost votat în unanimitate de aleșii locali în ședința Consiliului Local de miercuri. Deși atât liberalii, cât și cei de la ALDE, anunțaseră că pregătesc câteva amendamente, acestea nu au mai fost supuse la vot.
Liberalii, prin vocea lui Narcis Sofianu, au anunțat din capul locului că votează bugetul, ei venind cu un fel de amendament pentru cartierul Războieni, după o acțiune făcută împreună cu asociația civică #activAG Pitești. Primarul Cornel Ionică i-a convins însă să renunțe la amendament, spunând că în perioada următoare cartierul Războieni va beneficia de investiții serioase, fiind într-adevăr depuse spre finanțare (cu bani europeni) proiecte în acest sens.

11 aprilie 2019, Casa de Cultură din Bascov

Ședință extraordinară Consiliul Local Ștefănești

©Traian Paparete

În data de 22 aprilie 2019, în sala de lucru din cadrul primăriei orașului Ștefănești, a avut loc o ședință a Consiliului Local orășenesc la care să se voteze bugetul pe anul 2019 dar acest punct a fost scos de pe ordinea de zi cu câteva ore mai înainte de a începe ședința programată pentru ora 14.

11 aprilie 2019, Casa de Cultură din Bascov

Dezbatere Publică Buget 2019 Bascov

©Traian Paparete

Dezbaterea publică privind bugetul pe anul 2019, joi, 11.04.2019, orele 14.00 la Casa de Cultură "Adriana Trandafir” din Bascov.
Mai multe detalii găsiți aici.

10 aprilie 2019, sala Filarmonica din Pitești

Dezbatere Publică Buget 2019 Pitești

©Traian Paparete

Dezbaterea publică privind bugetul pe anul 2019, miercuri, 10.04.2019, orele 14.00 la sala Filarmonica din Pitești.
Mai multe detalii găsiți aici.

22 martie 2019, Sala filarmonica Pitești

Jocurile de noroc - Dependența / Soluții

©Traian Paparete

Scopul proiectului nu este de a lovi în operatorii de jocuri de noroc (chiar dacă lângă toate sălile de jocuri de noroc, există un bancomat sau o casă de amanet, pentru ca jucătorii să poată pune mâna rapid pe o nouă sumă de bani, în cazul în care au pierdut tot ce aveau la ei), ci de a apăra consumatorii și victimele colaterale ale acestora (familie, prieteni, angajatori, terțe persoane).
Obiective:
• Îmbunătățirea vieții sociale în zonele rezidențiale;
• Prevenirea dependenței de jocurile de noroc;
• Diminuarea efectelor dependenței de jocurile de noroc.

Măsuri propuse:
• Mutarea activităților de jocuri de noroc și case de pariuri în afara zonelor rezidențiale;
• Campanie de prevenire a dependentei de jocurile de noroc;
• Consiliere gratuită pentru dependenții de jocuri de noroc.

Aproximativ o sută de mii de români sunt dependenţi de jocuri de noroc, în timp ce statul român ignoră fenomenul, inclusiv din motivul că încasează taxe uriaşe de la industria de gambling
Un material legat de dependența de jocurile de noroc găsiți aici.

15 februarie 2019, Business Forum Pitești

Implicarea civică și votul de la intenție la acțiune

©Traian Paparete

Implicarea civică, în toate aspectele sale, este strâns legată de o educație și de o informare corectă. În tabloul unei democrații intens testată, practicile și comportamentul civic al cetățenilor reprezintă un element de o importanță aparte. Dinamica continuă ce caracterizează ultimii ani ne arată ca implicarea civică, sub toate formele ei, și participarea oamenilor la viața comunității, preocupați să supravegheze buna guvernare locală sau națională, devine fie subiectul dezbaterilor, fie motiv de ingrijorare.
Întrebări la care trebuie să găsim un răspuns:
• Ce înseamnă a fi un cetățean implicat civic?
• Sunt tinerii informați cu privire la rolul lor într-o societate democratică?
• Ce înseamnă dreptul la vot și ce schimbări produce?
• Ce motivații și valori determină un comportament civic?
• Eu cu cine sau ce votez în 26 mai 2019?

Măsuri propuse:
• Dezbateri pe această temă în fiecare instituție de învățământ liceal, în special cu elevii care urmează să poată vota prin împlinirea vârstei de 18 ani;
• Dezvoltarea unor programe online în care tinerii care vor merge pentru prima dată la vot să se poată informa.

Tinerii doresc să participe la viața politică, să fie ascultați și implicați în diverse moduri. Internetul și noile tehnologii sunt considerate a fi mijloace pentru o mai bună participare. De asemenea, tinerii solicită mai multe informații cu privire la politică și la alegeri și țin seama de cadrul instituțional specific care ar putea să le amelioreze participarea și reprezentarea. Organizațiile civice de tineret și cele ale comunităților înregistrează un succes în motivarea tinerilor în direcția implicării
Un material legat de acest subiect găsiți și aici aici.