Admin/ octombrie 2, 2019

Audierile în comisiile de specialitate din Parlamentul European ale comisarilor desemnaţi pentru a face parte din viitoarea Comisie Europeană se desfăşoară începând de luni, 30 septembrie, şi până pe 8 octombrie, conform programului aprobat de Conferinţa Preşedinţilor din cadrul Parlamentului European, formată din preşedintele PE, David Sassoli, şi liderii grupurilor politice.

Audierile încep la trei săptămâni după ce președintele ales al Comisiei, Ursula von der Leyen, a prezentat la 10 septembrie viitoarea sa echipă de comisari europeni și portofoliile atribuite acestora. Conform procedurii, toți cei 26 de comisari desemnați urmează a fi audiați în comisiile de resort din Parlamentul European.

Audierile care încep luni cu vicepreședintele desemnat pentru relații interinstituționale și prospectivă Maros Sefcovic și vor dura până la 8 octombrie, urmând a fi încheiate cu audierea celor trei vicepreședinți executivi desemnați – Frans Timmermans, Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis.

Cu toate acestea, până în prezent există certitudinea audierii a 24 de comisari europeni, după ce László Trócsányi (Ungaria, comisar desemnat pentru vecinătate și extindere) și Rovanei Plumb (România, comisar desemnat pentru transport), care ar fi trebuit intervievați în comisiile de specialitate la 1 octombrie, respectiv 2 octombrie, au fost declarați ”nepotriviți să exercite funcțiile de comisari europeni” de către Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European. În context, președintele PE, David Sassoli, va solicita președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să comunice pașii de urmat.

Care sunt etapele procedurii de audiere?

Evaluarea în comisii cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri la cinci întrebări puse de deputaţii europeni, şi o audiere, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări. Fiecare audiere va dura trei ore, va fi publică şi transmisă în direct pe internet.

Fiecare comisar desemnat participă la o singură audiere, implicând una sau mai multe comisii parlamentare. Înaintea audierii, comisarii trebuie să prezinte şi declaraţia de interese. Confirmarea de către Comisia pentru afaceri juridice a absenţei oricărui conflict de interese este o condiţie prealabilă pentru ca audierea să aibă loc, conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European.

Cine sunt comisarii desemnați ce vor fi audiați?

Noul colegiu va avea opt vicepreședinți, inclusiv Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (Josep Borrell). Vicepreședinții sunt responsabili pentru prioritățile majore cuprinse în orientările politice. Rolul acestora este de a orienta activitatea Comisiei în ceea ce privește ambițiile emblematice, cum sunt Pactul ecologic european, o Europă pregătită pentru era digitală, o economie în serviciul cetățenilor, protejarea modului nostru de viață european, o Europă mai puternică pe plan internațional și un nou elan pentru democrația europeană. Comisarii se află în centrul structurii noului colegiu. Ei vor gestiona expertiza furnizată de direcțiile generale.

Trei vicepreședinți executivi vor avea o funcție dublă. Fiecare dintre ei va fi atât vicepreședinte responsabil pentru una dintre cele trei teme principale de pe agenda președintelui ales, cât și comisar.

Vicepreședintele executiv Frans Timmermans (Olanda, PES) va coordona activitatea cu privire la Pactul ecologic european. El va gestiona, totodată, politicile climatice, fiind sprijinit de Direcția Generală Politici Climatice.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager (Danemarca, Renew Europe) va coordona întreaga noastră agendă privind o Europă pregătită pentru era digitală și va fi comisar pentru concurență, sprijinită de Direcția Generală Concurență.

Vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis (Letonia, PPE) va coordona activitatea privind o economie în serviciul cetățenilor și va fi comisarul pentru servicii financiare, sprijinit de Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital.

Găsiți aici toate audierile în format video.

Share this Post