Traian Paparete/ august 11, 2019

În jur de 75 mii de români s-au adunat în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa Guvernului, reeditând protestul diasporei de anul trecut, care a avut loc la aceeaşi dată. Oamenii au purtat pancarte cu diverse mesaje şi steaguri, au cerut demisia Guvernului, au avut fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria au fost ţinta altor scandări ale protestatarilor.

Mii de oameni s-au adunat și în marile orașe ale țării, nemulțumiți că la un an de la protestul diasporei nu s-a schimbat mai nimic.  Protestatarii din Iași și din Cluj au huiduit în fața sediilor PSD și au strigat „Ciuma roșie”. La Sibiu, protestatarii au pornit într-un marș, iar în fața unei biserici au ținut un moment de reculegere pentru Alexandra.

La Iași, s-au adunat peste 1.000 de oameni și au protestat mai bine de trei ore. S-au adunat inițial în Piața Unirii, apoi au mers în marș aproape 2 kilometri până la Prefectura Județului Iași, dar înainte de asta s-au oprit în fața sediului PSD unde oamenii au scandal lozinci împotriva partidului aflat la guvernare. Au venit echipați cu vuvuzele, cu fluiere, cu steaguri și pancarte prin care și-au transmis mesajele: s-au săturat de corupție și incompetență, nu se mai simt în siguranță, vor ca lucrurile să se schimbe.

La Sibiu, în fața Tribunalului, pe Calea Dumbrăvii, protestatarii au scandat și „Kovesi, nu uita, Sibiul e de partea ta”. La biserica de pe bulevardul Mihai Viteazu, oamenii au ținut un minut de reculegere în memoria Alexandrei, apoi au strigat „Plânge strada pentru Alexandra”.

La Cluj, câteva sute de persoane au pornit într-un marș din Piața Unirii spre Prefectura Cluj. Oamenii au oprit în fața sediului PSD Cluj și au scandat „10 august”, „Analfabeții”, „Rușine să vă fie” și „Jos guvernul”, relatează Mediafax.

Mai mulți protestatari au încercat să intre pe carosabil și să blocheze traficul rutier pe Bulevardul Eroilor, dar au fost opriți de jandarmi. În replică, oamenii au strigat „Jandarmeria apără hoția” și și-au continuat marșul pe zona pietonală. Ulterior, clujenii care mărșăluiau s-au oprit câteva minute în fața Palatului de Justiție din Cluj-Napoca, unde au scandat „Nu uităm ce ați făcut anul trecut” și „Alexandra, nu îi vom ierta”.

„Nu vrem să fim o nație de hoți!” – s-a strigat la Galați.

Proteste și în diaspora

Ziua de 10 august a fost marcată cu proteste și în diaspora. Zeci de români au ieșit în stradă în Paris, Dublin, Frankfurt sau Viena în semn de solidaritate cu cei din țară. Ei au cerut demisia actualui guvern și ca lupta împotriva corupție să continue. Ca și în țară, românii din diaspora au venit la protest și cu portretele Alexandrei și Luizei, fetele ucise de criminalul de la Caracal.

„Țara nu are spitale, voi mâncați pensii speciale!” – au strigat oamenii. Acesta este doar unul dintre mesajele cu care au ieșit în stradă românii din Viena. Protestatarii au mai avut la ei pancarte pe care se putea citi: „Corupția ucide”, „Românii vor justiție, nu corupție”. La rândul lor, au cerut demisia guvernului Dăncilă.

Românii din diaspora au mai ieșit în stradă în Frankfurt, Dublin, Luxemburg sau Madrid. Mulți dintre ei au venit la proteste cu fotografiile Alexandrei și Luizei, victimele ucigașului de la Caracal, și cu pancarte cu mesajul: „Incompetența ucide”!

Foto: Dan Mihai Bălănescu, Ionuț Predică
Share this Post